Kimyasal değerlendirme uzmanlığı kimyasalların kaydı için gerekli olan tüm veriler ile ilgilenmektedir. Bakanlığa ait olan Kimyasal kayıt sistemini kullanmak sureti ile söz konusu kimyasalların kayıtlarını yapma konusunda yetkili olan kişiye denir. Bu mesleği yapmak için özellikle bazı belli başlı bölümlerden mezun olmak gerekir. Sadece belli bir bölümden mezun olmak da yeterli gelmez. Aynı zamanda belli özellikleri taşıyor olmak gerekir.
Kimyasal Değerlendirme Uzmanlığı Kimler İçin Uygundur?
Kimyasal Değerlendirme Uzmanı
Özellikle Kimyasal değerlendirme uzmanlığı için belli bazı bölümlerden mezun olmak gerekir. Söz konusu uzmanlığı yapmak isteyen kişiler de hangi bölümler olduğunu merak eder. Söz konusu bölümler ise şu şekildedir;
- Kimya alanında yüksek lisans programını tamamlamış kişiler
- Çevre mühendisleri
- Biyologlar
Kimyasal Değerlendirme Uzmanlığı İçin Gerekli Olan Şartlar Nelerdir?
Kimyasal değerlendirme uzmanı nasıl olunur? Ya da bu uzmanlık için neler yapılması gerekir? gibi sorular uzmanlık için ilgilenen kişilerin en çok merak ettiği sorulardan bir tanesidir. Söz konusu şartları şu şekildedir;
- Öncelikle kimyasal değerlendirme uzmanlığı eğitimi almak gerekir.
- Adayların uzmanlık eğitimini de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanan bir kurum tarafından alması gerekir.
- Kimya ya da biyoloji gibi bu alanı ilgilendiren Fen Edebiyat Fakültesi’nden mezun olmak gerekir.
- Mühendislik fakültesinden mezun olan adaylar da eğitim ile alakalı şartı yerine getirmiş olurlar.
- Üniversitenin diğer lisans programlarından mezun olunsa dahi söz konusu alanda en az 5 yıl çalışmış olma şartı aranır.
Kimyasal Değerlendirme Uzmanlığı Ne Yapar?
Kimyasal değerlendirme uzmanlığı ne yapar sorusunun cevabı çok çeşitlidir. İş tanımını yaparken öncelikle Kimyasal Güvenlik Raporu’nu hazırladığını belirtmek gerekir. Bu raporla birlikte amaçlanan değerlendirmeler şu şekildedir;
Kimyasal Güvenlik Raporu |
İnsan sağlığına yönelik zararlılık değerlendirmesi yapar. |
Maruz kalma değerlendirmesi yapar. |
Fizikokimyasal zararlılık göz önüne alınır. |
Çevresel zararlılık da göz ardı edilmez. |
PBT vPvB değerlendirmesini yapar. |
KDU Eğitimi Veren Kurumlar Nasıl Olmalı?
Kimyasal değerlendirme uzmanlığı için öncelikli gereken husus KDU eğitimi veren kurumlar içerisinden birini tercih edip gerekli eğitimin alınmasıdır. Söz konusu kurumlardan en az 64 saat kimyasal değerlendirme uzmanlığı ile alakalı eğitim almak gerekir.
Eğitim alınan kurumun resmi olması gerekir. Yani Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onay verilen bir kurum olmalıdır. Aksi halde sınava giriş mümkün olmaz. Eğitim programı tamamlandığında ise sınava girmek ve bu sınavdan başarılı olmak gerekir.
Kimyasal değerlendirme uzmanlığı için eğitim veren kurum tercihinde bulunurken adayların dikkat etmesi gereken başka hususlar da bulunur. Bunlardan en önemlisi ise kurum bünyesinde eğitim vermek amacı ile çalışan eğitmenlerin deneyimli ve alanında uzman olmasıdır. Buraya eğitim amacı ile gelen kişiler sınavı geçmek istemenin yanı sıra kimyasal değerlendirme hakkında da bilgi sahibi olmak isterler. Eğitim ile beraber bu donanımlı hale gelmeleri gerekir.
KDU Sınavını Kimler Düzenleyebilir?
KDU sınavını her kurumun düzenlemesi mümkün değildir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın konu ile alakalı 2017 yılında çıkarmış olduğu yönetmelik göz önüne alındığında uzmanlık için aday olan kişiler öncelikle yeterlilik sınavına girmelidir.
Söz konusu yeterlilik sınavını ise yalnızca personel belgelendirme konusunda TÜRKAK akreditasyonuna sahip kuruluşlar tarafından düzenlenebilir. Bakanlık onayı olmayan kuruluşların eğitim vermesi ve sınav düzenlemesi mümkün değildir.
2023 Kimyasal Değerlendirme Uzmanı Eğitim Ücretleri Ne Kadar?
Kimyasal değerlendirme uzmanlığı ile alakalı merak edilen bir diğer husus ise verilen eğitimin maddi boyutudur. Eğitim programına katılmak isteyen kişiler programa katılmadan hemen önce eğitim ücretleri ile alakalı geniş çaplı ve ayrıntılı araştırmalar yapmaktadır.
Fakat söz konusu eğitimin ücretleri hakkında net bir şey söylemek mümkün değildir. Çünkü ücretleri doğrudan ya da dolaylı olarak etkileyen birçok unsurun varlığından bahsetmek mümkündür. Bu unsurların hepsi göz önünde bulundurularak bir fiyat değerlendirmesi yapılmaktadır.
Kimyasal Değerlendirme Uzmanı Sınav Soruları
Kimyasala Değerlendirme uzmanlığı için girilen sınavın soru şekli ya da soru dağılımı da konu ile alakalı önem arz eder. Sınav hakkında olan ayrıntılardan şu şekilde bahsedebiliriz;
- Söz konusu sınav çoktan seçmeli olan sorulardan oluşmaktadır.
- Sınav 25 sorudan oluşmaktadır.
- Sınav sonucu değerlendirmesi yapılırken yalnızca doğru cevap sayısına bakılmaktadır. Yanlış cevapların doğru cevapları götürmesi gibi bir durum söz konusu değildir.
- Çoktan seçmeli soruların konu başlıkları ise, sınıflandırma bilgisi, kimyasalların yönetimi ve mevzuat konularından oluşmaktadır.
- Sınav süresi ise 180 dakikadır.
- Sınav 100 puan üzerinden değerlendirilmektedir. Sınavdan geçer not almak isteyen adayların ise 70 ya da üzeri puan alması gerekir. 70 puan altında kalan adayların sınavı başarısız sayılmaktadır ve belge alınamamaktadır.
Kimyasal Değerlendirme Uzmanlığı Sınavı İçin Gerekli Dokümanlar Nelerdir?
Uzmanlık sınavına girmek için her sınavda olduğu için teslim edilmesi gereken evraklar bulunur. Adayların sınava girmeden önce personel bilgilendirme sistemine bu dokümanları iletmesi şarttır. Söz konusu dokümanları ise şu şekilde sıralamak mümkün olur;
- Diploma fotokopisi, eğer diploma yoksa geçici mezuniyet belgesi de kabul edilmektedir.
- Sınav başvuru formu
- Adayın nüfus cüzdanı fotokopisi
- Sınav başvuru ücretini yatırdıklarına dair dekont veyahut makbuz
- Bakanlık tarafından onaylı olan herhangi bir kurumdan alınmış en az 64 saatlik eğitimi kanıtlar nitelikte bir belge
- Belgelendirme ve belge kullanım sözleşmesi
- Eğer aday için tecrübe şartı aranıyorsa deneyimli olduğunu delillendirir nitelikte belge
Kimyasal Değerlendirme Uzmanı Belgesi Geçerlilik Süresi Ne Kadardır?
Kimyasal değerlendirme uzmanı olmak amacı ile söz konusu eğitime girip sonrasında da sınavdan geçer not alan kişilerin hak kazandığı belgenin geçerlilik süresi de merak konularından bir tanesidir. Bu sınavdan kazanılan belgenin geçerlilik süresi 5 yıldır. 5 yıl sonrası geçerliliğini yitirmiş olacaktır. Yani Kimyasal değerlendirme uzmanı eğitimi 2023 yılında girmiş ve sınavı da geçerek belgesini almış bir kişinin belgesi 2028 yılına kadar geçerli olur.
Kimyasal Değerlendirme Uzmanlığı Profesyonelleri Hangi İş İmkanına Sahip Olur?
Kimyasal değerlendirme uzmanı genel olarak kimyasalların insan sağlığına olan zararlarının değerlendirmesini yapar. Bununla alakalı değerlendirme raporları hazırlar. Bu uzmanlığı alan kişilerin sahip olabileceği iş imkanları da merak edilmektedir.
1 – Çevre Mühendisleri
Çevre mühendisleri gerekli eğitim ve sınavdan başarılı bir şekilde geçtikten sonra Kimyasal değerlendirme uzmanlığı unvanına sahip olabilirler. Bu unvan sınavdan elde ettikleri belge ile mümkün olur. Çalışma alanlarından bahsetmek gerekirse, kimyasal üretim yapan veya kimyasal ithalat kurum ya da kuruluşlarda çalışabilirler. Aynı zamanda bu konuda danışmanlık hizmeti veren kurumlarda da iş imkanı bulmak mümkündür.
2 – Kimya Mühendisi
Kimya mühendisi kişiler de çeşitli iş imkanına sahip olmak için kimyasal değerlendirme uzmanı belgesine sahip olmalıdır. Böylece yine kimyasal üretimle ya da ithalat ile ilgilenen firmalarda iş imkanı bulmak mümkündür.
3 – Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Eğitmeni
Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bağlı kurumlarda kimyasal değerlendirme uzmanlığı için eğitim veren kişiler de bu işe sahip olmak için öncelikle belirli bir eğitimden geçmelidir. Sonrasında sınava giriş hakkı kazanılmaktadır. Sınavdan da geçer not alınması halinde söz konusu uzmanlık için eğitmen olabilirler.