KDU eğitimi kursiyerlerin;  güvenlik bilgi formları hazırlama, kimyasal yönetimi, madde karışımlarının sınıflandırılması veya maruz kalma senaryoları gibi noktalarda bilinçlenmesini sağlamaktadır.

Kimyasal değerlendirme uzmanı adayları aldıkları KDU eğitimi ile kurs sonunda yapılan sınavdan özellikle başarılı olma imkânı elde eder. Böylelikle Kare Akademi Kimyasal Değerlendirme Uzmanlığı eğitimi & kursu  ihtiyaç duyulan tüm içeriği aktarmaktadır.

1 – KDU Eğitimi Nedir?

KDU eğitimi Kimyasal Değerlendirme Uzmanı olmak isteyen kişiler için kapsamlı ve hatta detaylı bir şekilde verilmektedir. Verilen eğitim sayesinde sınavda çıkan sorulara net cevaplar verilebilmektedir. Böylelikle istenilen KDU sertifikası alınabilmektedir. Peki, Kare Akademi deneyimli eğitmenlerince verilen kimyasal değerlendirme uzmanı eğitimi neleri kapsamaktadır?

kdu-egitimi

KDU Eğitimi

1.1 KDU Eğitimi Neleri İçerir?

Detaylı ve hatta kapsamlı bir şekilde gerçekleşen KDU eğitimi programı farklı konuları ele almaktadır. Özellikle sınav mevzuatına uygun konulara yer veren eğitmenler, gerçekleşen sınavda başarı oranını artırmaya yardımcı olmaktadır. İşte, KDU eğitimi kapsamında ele alınan konular;

  • Maruz kalma senaryoları
  • Kimyasalların yönetimi ve kimyasal güvenlik raporu hazırlaması
  • Madde ve/ veya karışımların sınıflandırılması
  • Tehlikeli malların taşınması, depolanması ve/veya iş sağlığı ve güvenliği
  • Güvenlik bilgi formu hazırlanması
  • Tehlikeli malların etiketlendirilmesi ve ambalajlanmasına yönelik yönetmelik, maddelerin ve hatta karışımların sınıflandırılması konusundaki mevzuat
  • (KGD) Kimyasal güvenlik değerlendirilmesi
  • (KGR) Kimyasal güvenlik raporu
  • İnsan sağlığı risk değerlendirilmesi – kimyasallar
  • Kimyasalların kaydı, değerlendirilmesi, kısıtlanması ve izni

1. 2. KDU Eğitimi 2023 Detayları Nasıldır?

Kare Akademi Kimyasal Değerlendirme Uzmanı eğitimi online olarak gerçekleşmemektedir. Bu eğitimin yüz yüze ve örgün olarak verilmesi gerekmektedir. Bu  noktada Kimyasal Değerlendirme Uzmanı eğitimi detayları ise şöyledir;

  • Eğitim günleri genellikle cumartesi ve pazar olmak üzere 4 hafta olarak verilmektedir.
  • Ancak eğitim tarihleri değişiklik gösterir. Bu nedenle Kare Akademi ile iletişime geçerek net tarihlerin öğrenilmesi mümkündür.
  • Eğitim için kayıt evraklarının tamamlanması gerekir. Bahsedilen bu evraklar; mezuniyet belgesi ve kimlik fotokopisidir.
  • Eğitim ücreti ödeme seçenekleri kredi kartı veya nakit olarak yapılmaktadır. Ayrıca kredi kartına 12 ay taksit imkânı sunulmaktadır.

2 – Kimyasal Değerlendirme Uzmanı Eğitimi Amacı Nedir?

kdu-egitimi

Öncelikle Kimyasal Değerlendirme Uzmanı eğitimi amacı; sektörde başarılı ve bu alanda özellikle bilinçlenen uzmanlar yetiştirmektir. Ancak eğitimin sadece tek bir amacı bulunmamaktadır. Bu nedenle eğitimde farklı konulara değinilir ve kursiyerlere anlaşılır bir dille eğitim açıklanır. Kursun temel amaçları şu şekildedir;

  • Çevrenin ve insan sağlığının yüksek düzeyde korunmasını sağlamak
  • Kimyasal yönetiminin uzmanlar tarafından gerçekleştirilerek, yönetmeliğe uygun şekilde düzenlenmesini sağlamak
  • İmalat veya ihracat ürünlerinin yeterli bir şekilde kontrol edilmesi ve risklerin göz önünde bulundurulmasını sağlamak
  • Kayıtlar için özel raporları, maddelerin kayıt dosyalarının nasıl düzenleneceğini aktarmak
  • Türkiye’de üretilmiş olan veya diğer ülkelere ithal edilen maddelerin, KKDİK kapsamında bulunan kimyasalların kayıtlarını; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın çevrimiçi kimyasal kayıt sistemi üzerinde nasıl kullanılacağını belirtmek

3 – Kimler KDU Eğitimi Alabilir?

Kimyasal Değerlendirme Uzmanı olmanın ilk adımı olan KDU eğitimi 64 saatlik bir zaman dilimini kapsamaktadır. Aynı zamanda eğitimin ardından Kimyasal Değerlendirme Uzmanı olmak için kursiyerler; TSE tarafından yetki belgelendirme kurumlarının yaptığı sınavdan başarılı olmalıdır. Böylelikle KDU olabilmektedirler. Peki, KDU eğitimi almaya ve sınava girmeye hak kazananlar kimlerdir?

Kimyasal Değerlendirme Uzmanı Olabilecek Kişiler
Kimya laboratuvarlarında 5 yıl görev yapmış kişiler
Kimya mühendisleri
Kimyagerler
Lisans mezunu olan biyologlar
Çevre mühendisleri

4 – Kimyasal Değerlendirme Uzmanı Eğitimi Nasıl Alınır?

Kimyasal değerlendirme uzmanı olmak için, KDU eğitimi almak son derece önemlidir. Ancak bu durum aşamalı bir şekilde gerçekleşir. Ayrıca şunu belirtmekte fayda var. Herkesin kimyasal değerlendirme alanında uzman olması mümkün değildir.

Eğitimi alınabilmesi ve hatta bireylerin bu eğitim için uygun olması bazı şartlar doğrultusunda gerçekleşir. Eğer eğitim almak isteyen kişiler KDU için uygunsa, belirli aşamaları tamamlamalıdır. Bu aşamalar ise şöyledir;

  • Öncelikle kimyasal değerlendirme uzmanlığı eğitimi veren kurumlar araştırılmalıdır. Özellikle bu kurumların bakanlık tarafından onaylı olması gerekir.
  • Daha sonra toplamda 64 saati kapsayan, 8 gün süren ve günde 8 saat olacak eğitim deneyimli eğitmenlerden alınmalıdır. Bu eğitimi başarılı ve bu alanda uzman olan Kare Akademi eğitimcilerinden alabilirsiniz.
  • Son olarak TSE tarafından yapılan merkezi sınava başvuru yapılmalıdır. Sınavdan başarılı olmak için gerekli puanın alınması gerekir.
  • Eğitimin katkıları ve kursiyerlerin azmiyle sınavdan başarılı olunduğu takdirde, bakanlık onaylı KDU sertifikası alınmaktadır.

kdu-egitimi

5 – KDU Sınavı Nedir?

KDU eğitimi sonrası bakanlık tarafından gerçekleştirilen sınava KDU sınavı denmektedir. Sınav, TSE’den yetkilendirilmiş bir belgelendirme kuruluşunda gerçekleşmektedir. Kimyasal Değerlendirme Uzmanlığı yeterlilik sınavı; klasik ve çoktan seçmeli olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. 180 dakika sürecek sınavın geçerlilik notu 70’dir.  Adayların bu sınav için 2 hakkı bulunmaktadır.

6 – Kimyasal Değerlendirme Uzmanı Sınav Soruları Dağılımı Nasıldır?

Yeterlilik sınavı soru dağılımı; kimyasalların kaydi değerlendirilmesi, izni ve kısıtlanması hakkındaki detaylar yönetmelik kapsamında belirlenmiştir. Klasik ve çoktan seçmeli şekilde yapılan sınavda yanlış cevaplar doğru cevapları götürmemektedir. İşte, sınav soru dağılımı;

Yeterlilik Sınavı Konuları Soru Sayısı
Kimyasalların yönetimi 2
Mevzuat 15
Sınıflandırma bilgisi 8
KGR-KGD 1
GBH Hazırlanması 1
Kayıt dosyalarının hazırlanması 1
İnsan sağlığı risk değerlendirmesi 1
Maruz kalma senaryoları 1
Çevresel risk değerlendirme 1

7 – KDU Eğitimi Veren Kurumlar Nasıl Olmalıdır?

23 Haziran 2017 tarihli 30105 sayılı yönetmelik kapsamında KDU eğitimi veren kurumlar belirtilmektedir. Yönetmeliğin Ek-18’inde belirtilen şartlara göre eğitim kuruluşları, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylı olmalıdır. Bakanlık tarafından onaylı eğitim güncel mevzuatı kapsamaktadır.

Kimyasal Değerlendirme Uzman adayları; onaylı eğitim kuruluşları tarafından aldıkları eğitimden sonra yapılan sınava katılmalıdır. Eğitim sonunda yetki belgelendirme kuruluşları tarafından yapılan sınavdan başarılı olan kişiler, Kimyasal Değerlendirme Uzmanı olma hakkını kazanmaktadır.

8 – KDU Eğitim Fiyat Seçenekleri

Kare Akademi avantajlı fiyat seçenekleri sunduğu kimyasal değerlendirme uzmanı eğitimi ile aktif bir hizmet yürütmektedir. Eğitim kurumu; kapsamlı eğitimi ve çeşitli ödeme seçenekleri ile yüksek başarı oranı sağlamaktadır. Sınav ücretinin dahil edilmediği Kimyasal Değerlendirme Uzmanı eğitim ücreti ortalama olarak ₺6500’dir.

9 – KDU Uzmanı Kime Denir?

kdu-egitimi

İlgili yönetmelik ve kanun kapsamında Kimyasal Değerlendirme Uzmanı olarak adlandırılan kişiler; kimyasalların değerlendirilmesi, raporlanması ve kaydının yapılmasında görev almaktadır. Ancak bu kişilerin uzman olarak göreve devam edebilmeleri için, belirli bir eğitimden geçmelidir.

Bakanlık bazı kursları desteklemektedir. Bu noktada kurslara katılarak yapılan sınavdan başarılı olanlar KDU sertifikası alabilmektedir. KDU sertifikası 5 yıl geçerli bir belgedir. 5 yılın sonunda belge yenileme yapılması gerekir.

9 – KDU Uzmanı Ne İş Yapar?

Kimyasal Değerlendirme Uzmanları; kimyasal üretimi yapan ve kimyasal ürünlerin bulunduğu yerlerde hizmet yürütmektedir. Bu kişiler daha kapsamlı alanlarda çalışmak için, mutlaka Kimyasal Değerlendirme Uzmanlığı eğitimi almalıdır. Uzmanlar belirtilen görevlerin yanında, iş yerlerindeki çeşitli sorumlulukları da almaktadır.

İş yerlerinin yönetmeliğe uygun bir şekilde işlemesi ve hedefe uygun olarak ilerlemesi için, Kimyasal Değerlendirme Uzmanları etkili çalışmalar yürütmektedir. Peki, genel anlamda kimyasal değerlendirme uzmanı hangi işlere bakar?

  • Malzeme güvenlik bilgi formu oluşturur
  • Ayrıca maddelerin kimyasal değerlendirmesini yapar
  • Çalışanlara kimyasal madde ile ilgili bilgiler
  • KKDİK hazırlar
  • Üstlerini bilgilendirir

10 – Kimyasal Değerlendirme Uzmanı Maaşı Ne Kadar?

Her gelen zamla birlikte, Kimyasal Değerlendirme Uzmanı maaşları da artış göstermektedir. Güncel olarak net bir maaş söylemek mümkün değildir. Çünkü Kimyasal Değerlendirme Uzmanı maaşları; sektöre ve çalışma koşullarına bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Daha çok özel sektörde görev alan bu kişilerin, aldıkları maaş birbirlerinden farklı olabilmektedir.

Uzmanların deneyimlerine ve tecrübelerine göre fiyat değişmeleri yaşanır. Bu noktada güncel olarak bir fiyat ele alındığında ortalama bir maaş söylemek mümkündür. Kimyasal Değerlendirme Uzmanları, ortalama olarak ₺15 bin kazanmaktadır.

11 – Kimyasal Değerlendirme Uzmanı İş Fırsatları

İlgili kanunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı iş yerlerinde Kimyasal Değerlendirme Uzmanı bulundurma zorunluluğu getirmiştir. Özellikle kimyasal üzerine hizmet yürüten sektörlerde, bu kişilere ihtiyaç yoğun bir şekilde vardır. Bu noktada sözü edilen alanda çalışmak için zaman zaman kamu ve özel sektör firmaları, KDU iş ilanları yayınlamaktadır.

Sosyal medya, Telegram grupları ve iş ilanı yayınlayan platformlar takip edilerek, bu alanda kariyer yapma imkânı elde edilebilir. İş ilanları ve fırsatlarından yararlanmak ve sertifika kazanmak için, Kare Akademi ile iletişime geçilebilir.

 

 

Daha fazla bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.